top of page
Yazarın fotoğrafıbigesanli_iletisim

Sorunun yanıtına giden doğru yoldasınız…

Güncelleme tarihi: 9 Tem 2020

-Dönüşüm gerekli, değişim şart.

-Yok yok dümeni çevir, demiri at…


Yelkenli tekne ile alargada yani açıkta geceleyeceğiniz zaman demir atacağınız yeri belirlemeden önce çalışır, farklı farklı senaryolara göre hesap yaparsınız.

Girdiğiniz koy hangi yönden gelen rüzgâra kapalı, zincirinize göre en uygun dip mesafesi ne, zemin yapısı demiri tutmaya uygun mu, civarda başka tekne var mı, onun zincirine bizimki dolanır mı, rüzgâr yön değiştirirse demir tarar mı, kaç metre zincir bırakmalı, nereye doğru sermeli, kıyıya ne kadar yaklaşmalı v.s. ?

Pek çok veriyi farklı kaynaklardan toplamaya çalışır, teknolojinin marifetlerini mümkün olduğunca çok kullanır, durumu hızlıca analiz edersiniz.

Bilgi, beceri ve deneyim, verilerden gelen iç görü ile birleşir ve size karar verdirir.

Ama demiri atınca rahatlayıp kendinizi kesintisiz bir uykunun kucağına atmazsınız, telefonunuza kurduğunuz aplikasyondan tekne sürüklenirse sizi uyarmasını istersiniz, sık sık kalkıp yerinizi kontrol eder rüzgâr taraf değiştirdi mi test edersiniz, tüm gece kulak kabartır tarayan demirin sesini takip edersiniz. Bazen olmaz, içinize sinmez, şartlar uslu durmaz, siz zincirinizi toplar, demirinizi alır, pozisyonunuzu değiştirir ve tekrar denersiniz…

İnanın kulağa zor gibi gelse de tüm bunlardan büyük keyif alırsınız. Dostlarla doyumsuz sohbetler, okunan şiirler, çalınan ritimler, fonda ay ve yıldızlara eşlik eden denizin neşeli sesi, kısıtlı imkanlarla hazırlansa da tadı damağınızda kalan mezeler, imece usulü tamamlanan tüm o işler, inanılmaz bir motivasyonla ortaya çıkan birbirinden yaratıcı fikirler…

Tekne hayatı herkese göre değildir belki ama teknedeyseniz veri analizi her şeyden kıymetlidir. Gitmek de, durmak da doğru değerleri bulup, hassas şekilde çözümlemenize bağlıdır.


Yol kat etme amacıyla seyrini sürdüren kurumlar için de durum farklı değildir.

Hiç durmamış olan dünya, döndükçe daha da hızlanıyor.

COVID-19 isminde bir korsan çıkıp, 10 yıllık planlamayı 10 güne sığdırtıyor.

Zabitler ve telsiz operatörleri verileri topluyor, anlamlı bir dataya dönüştürüyor, kaptan dersine çalışıp çıktıları analiz ediyor, tüm ekibi gözeterek güvenli limanlar için rotayı değiştiriyor. Baş makinist yönetimindeki mühendis ekibi ve elektrik zabiti ihtiyaçlara göre sistemleri revize ediyor, performansı denetliyor. Bilgi ve becerisini ihtiyaca göre yeniden yorumlayan gemiciler, güncellenen hedefe doğru sorunsuz seyri sağlıyor.

Çünkü veri olmadan, analizi yapılmadan, uygun strateji belirlenmeden ve ekibe güvenmeden hiçbir hareket amaca yönelik olamıyor.

Peki veri nasıl analiz ediliyor ve karara dönüşüyor?

İşte eğlenceli bir hikâye bize…

Bu hikâye inanın hiç de zor olmayan bir matematik ile çözülüyor ve herhangi bir kelime oyunu barındırmıyor. Analizden sonra alınan aksiyonda ise kimseye rahatsızlık verilmiyor.


Durum:

Yapılan araştırmada görülmüştür ki;

Bir anne çocuğundan 21 yaş daha büyüktür.

6 yıl sonra çocuğun yaşı annesinin yaşının 1/5 ‘i kadar olacaktır.

Sorun:

Bu hikâyenin görünmez kahramanı olan ürün müdürümüz baba, cep telefonuna yanıt vermiyor ve çalıştığı şirketteki pazarlama müdürünün kendisine ulaşması önem taşıyor. Peki bizim baba nerede?

.

.

- Çözüm altta tabii ama bence bakmadan da bulabilirsiniz...

.

.

.




Çözüm:

Çocuk bugün X yaşındadır ve annesi de bugün Y yaşındadır.

Hikâyenin verilerine göre anne bugün çocuğundan 21 yaş büyüktür.

Demek ki:

X + 21 = Y


Ayrıca 6 yıl sonra annenin yaşının çocuğun yaşının 5 katı olacağını biliyoruz.

Bu durumda aşağıdaki ikinci denklem kurulabilir:

5 * (X + 6) = Y + 6

İki bilinmeyenli iki denklemimiz var şimdi.

Yerleştirme metodunu kullanarak yani Y'yi değeri olan X + 21 ile değiştirerek çözüme gidebiliriz.

5 (X + 6) = X + 21 + 6

5X + 30 = X + 27

5X - X = 27 - 30

4X = -3

X = -3/4

Çocuk bugün -3/4 yaşındadır. Bu tarih de doğumundan 9 ay önceye denk gelmektedir.

Sonuç:

Belli ki ürün müdürümüz şu anda pek de müsait değildir ve kendisine ulaşmak için beklemek gerekecektir.


Kaynak

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page