top of page
Yazarın fotoğrafıbigesanli_iletisim

Algoritmalar Sarı-Mavi Bir Hikâyeyi Yazıyor

Güncelleme tarihi: 3 Mar 2022


Bugüne kadar sosyal medyanın her gün artan tüketim gücüne dair sayısız araştırma yapılmış, yeniden şekillenen pazarlama anlayışı üzerine kitaplar yazılmıştı. Dijital mecralara rakipsiz bir fırsat alanı olarak bakanlar da bilinçli olarak arasına mesafe koyanlar da temel bir ortak noktada buluşuyorlardı “sosyal medya masum değildi”. Çünkü paylaşılanlar daima gerçeği yansıtmıyordu, kurgu sahneler ile var olmayan dünyalar yaratılıyordu. Çünkü anlar yaşanmıyor süslenerek pazarlanıyordu, kişisel veriler özensizce ifşa edilebiliyordu. En önemlisi de haksız suçlamalara, haklı tepkiler kadar yer ayrılabiliyordu. Yani “gerçeklik ve adalet”, teknoloji ile beslenen sosyal medyanın en güçlü kası sayılmazdı.


Peki ya bugün ne oldu?

Dijital dünya buğday sarısı ve gök mavisine boyandı.

  • Terk edilmiş Rus tanklarının nasıl kullanılacağını anlatan Ukraynalı kadınlar TikTok’ta viral oldu.

  • Türk vatandaşlarının tahliye çağrıları WhatsApp ve Telegram üzerinde kurulmuş gruplardan yayılmaya başladı.

  • Twitter Space odalarında sivil inisiyatifler, Ukrayna'nın farklı bölgelerinde mahsur kalan Türkler’i buluşturup bilgi akışını sağladı, pek çok yaşama dokunuldu.

  • STK’lar sosyal medya üzerinden seslerini duyurarak kamuyu göreve davet etti, anlık ihtiyaçların tespitine destek verdi.

  • Hacker’lar Rus oligarkların yat ve jetlerini takip ederek yayınlamaya başladı.

  • Instagram, TikTok, Twitter, Facebook hatta LinkedIn gibi kanalların birbirlerinin içeriklerinden yoğun olarak beslenmesiyle, farklı mecralar arasındaki etkileşim yeni bir yayılım gücü olarak doğdu.

Sonunda dijital dünya ile fiziksel dünya barıştı ve Zelenskiy komedyenlikten kahramanlığa terfi etti.


Teknoloji Devleri tek bir mektupla ülkelerin ambargo gücünün ortağı oldu.


Ukrayna'nın 31 yaşındaki dijital dönüşüm Bakanı Mihaylo Fedorov, başta Elon Musk ve Tim Cook olmak üzere dünya teknoloji devlerinin CEO’larına birer mektup yazdı ve tüm algoritmalar eş zamanlı ayağa kalktı.

  • Elon Musk Starlink’i Ukrayna’da aktif hale getirdi.

  • Netflix tüm içerik ve prodüksiyonlarından Rus ve Rus ortaklığı yapımları çıkarttı.

  • Google, Meta, Twitter, Telegram ve diğerleri Rusya'nın karşısında büyük bir kararlılık gösterdi.

  • Meta, AB genelinde Rus Devlet Medyasının erişimini kısıtladı.

  • YouTube, Rus Devlet kanallarını kapattı.

  • Google Maps Ukrayna'nın üzerinde hareketleri ve yoğunluk durumunu eş zamanlı gösteren haritalarının yayınını durdurdu.

  • Microsoft özgürlükleri savunan bir şirket olduğunu duyurdu.

“Nations are ultimately built on stories. - Milletler nihayetinde hikâyeler üzerine kuruludur” diyen Yuval Noah Harari, Ukrayna'nın millet olma hikâyesinin sosyal medyada yazıldığını The Guardian’a açıkladı.


Her geçen gün çoğalan bu ve benzeri örnekler gösteriyor ki, uzun süredir kendilerine yöneltilen suçlamaları temizlemek için fırsat bulan teknoloji şirketleri, ciddi bir sınav vermeye başladı ve sonunda farklı teknolojiler iyilik için birbirlerine bağlandı. Sosyal medyanın sınırsız iletişim gücü teknoloji okuryazarlarına tüm sınırları yıktırdı.


Şüphesiz içinden geçtiğimiz bu dönemde yaşananlar, daha pek çok kitaba, tez ve araştırmaya veri, sanat eserine ilham kaynağı olacak ancak henüz temizlenmek için çok yolumuz var. Temiz kalmak ise sadece ülkelerin ve teknoloji devlerinin değil, hayatları önceleyen tüm kesimlerin kararlılığını gerektirecek.


Kaynaklar

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/vladimir-putin-war-russia-ukraine

https://www.youtube.com/watch?v=LjcXlJQ5X24

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page